Les causes de la Primera Guerra Mundial són heterogènies. Però la combinació de totes elles va donar lloc a l'esclat de la Gran Guerra el 1914, finalitzant en 1919 deixant entre nou i 15 milions de morts.
Entre les causes de la Primera Guerra Mundial i la intervenció tardana en el conflicte dels Estats Units es destaquen les següents:
1. Militarisme
Des de començaments del segle XX Europa vivia una autèntica cursa armamentística, sent més pronunciada a Alemanya ia Gran Bretanya, en aquest últim país es va centrar particularment en reforços de la seva Marina.A més, tant a Alemanya com a la Rússia dels tsars, els militars obtenien cada vegada més poder i s'immiscuïen en les polítiques del dia a dia.
2. Imperialisme
Des d'aproximadament la segona meitat del segle XIX, les grans potències europees van emprar grans quantitats de recursos i temps per aconseguir el control de regions senceres d'Àfrica i Àsia per tal de controlar les seves matèries primeres.Això va portar a enfrontaments continus entre els grans d'Europa que tenien els ulls posats en els mateixos territoris.
3. Nacionalisme
Per part de nacions i per part de grups ètnics que es consideraven a si mateix com a nacions però que que formaven part d'imperis multiètnics. Per exemple, italians, eslaus o magiars dins de l'imperi austrohongarès.4. Política d'aliances
En els anys que van precedir l'esclat de la Primera Guera Mundial diversos països van signar tractats de defensa mútua.Això volia dir que si un país era atacat, la seva aliat hauria de donar suport a la seva defensa entrant també en guerra.
El 1914 les aliances més importants eren les formades per:
La Triple Entesa-formada per Rússia, Gran Bretanya-Irlanda i França, a la qual s'unirien (entre d'altres) Sèrbia, Grècia, Bèlgica, Portugal i Japó.
La Triple Aliança-formada per l'imperi austrohongarès, Alemanya i Itàlia, tot i aquest últim país no va declarar la guerra a 1914 en suport dels seus aliats. El 1915 renunciaria a aquesta aliança i entraria en guerra del costat aliat (Triple Entesa). Àustria-Hongria i Alemanya són referits com els Poders Centrals en el context de la Primera Guerra Mundial.
5. El fet que va encendre la metxa al gran polvorí: l'assassinat de l'arxiduc Francesc Ferran
L'arxiduc hereu de la corona imperial austro-hongaresa i la seva esposa van ser assassinats el 28 de juny de 1914 a la ciutat bosniana de Sarajevo-en aquell moment part de l'imperi-pel nacionalista Serbi Gavrilo Princip, membre de l'organització Mà Negra.Des de Viena, la capital austro-hongaresa, es va acusar Sèrbia d'estar darrere de Mà Negra, punt molt discutit que mai s'ha pogut provar. A conseqüència d'això li va presentar un ultimàtum perquè ajusticiara els culpables però que de fet suposava una pèrdua de la sobirania sèrbia, el que per endavant se sabia que Belgrad no podria acceptar.
El següent pas va ser que Àustria-Hongria va declarar la guerra a Sèrbia. I Rússia va ser declarada als austro-hongaresos en sortir en socors dels seus tradicionals aliats serbis, sent ambdues nacions de cultura eslava i ortodoxa.
Per la seva banda, Alemanya, seguint la política de pactes i aliances vigent a Europa va declarar la guerra a Rússia. Per la seva banda, els alemanys van atacar França, aliada dels russos i això va portar a l'entrada de la Gran Bretanya en la guerra, en suport dels francesos però també dels belgues, el país havia estat envaït pels alemanys camí de França. Bèlgica i Gran Bretanya també tenien un tractat de defensa mútua.
L'entrada en el conflicte de la Gran Bretanya va arrossegar a la guerra a Austràlia, Canadà, Índia, Nova Zelanda i Sud-àfrica amb el que es va universalitzar.
Finalment no seria fins a 1917 quan per les seves pròpies causes dels Estats Units van entrar a la Primera Guerra Mundial, dirigits pel president W. Wilson.
Principals països aliats
Regne de Bèlgica (incloent les seves forces colonials)Regne de Sèrbia
Tercera República Francesa (incloent les seves forces colonials)
Rússia Imperi rus (fins a març de 1917), el Govern Provisional Rus va capitular al novembre de 1917.
Imperi britànic
Regne Unit de Gran Bretanya i Irlanda
Austràlia Austràlia
Territoris britànics d'ultramar
Índia Raj britànic
Canadà
Domini de Terranova
Nova Zelanda
Unió Sud-africana
Regne d'Itàlia (a partir d'abril de 1915 i incloent les seves forces colonials)
Estats Units d'Amèrica (amb la Força Expedicionària Nord-americana a partir del 1917)
Puerto Rico (el seu acompliment va ser al canal de Panamà des de maig de 1917 amb el 65è Regiment d'Infanteria (Estats Units), conegut en anglès com 65th Infantry Regiment (United States)
Altres països aliats
Regne de MontenegroGran Imperi del Japó
República Portuguesa (a partir de març de 1916 i incloent les seves forces colonials)
Regne de Romania (d'agost de 1916 a maig de 1918)
Regne de Grècia (el Govern de Defensa Nacional va declarar la guerra a les potències centrals al novembre de 1916, l'estat ho va fer al juny de 1917)
Principat d'Albània
Brasil (a partir d'octubre de 1917)
República Democràtica d'Armènia (a partir de maig de 1918)
Txecoslovàquia (amb la Legió Txecoslovaca)
Regne de Finlàndia (a partir d'octubre de 1918)
Regne del Nepal (les seves forces es van integrar en l'Exèrcit Indi Britànic)
Flag of Siam (1916) .svg Regne de Siam
San Marino (a partir de juny de 1915)
Finalitza la Primera Guerra Mundial
Un dia com avui, l'any 1918, se signava a França l'Armistici de Compiègne entre els Aliats i Alemanya, amb l'objectiu de posar fi a les hostilitats en el front occidental de la Primera Guerra mundial. Els principals signants van ser el mariscal Ferdinand Foch, comandant en cap de les forces de la Triple Entesa, i el representant alemany, Matthias Erzeberger.A prop de 9 milions de soldats van perdre la vida, 21 milions van resultar ferits i gairebé 10 milions de civils van morir, indirectament, víctimes de la guerra. Els dos països més afectats van ser Alemanya i França, els qui van enviar als camps de batalla aproximadament al 80% de la seva població masculina entre els 15 i 49 anys d'edat.
Després de l'armistici, el 1919 va ser signat el tractat de pau de Versalles, en el qual s'obligava a Alemanya a reduir les seves tropes a la meitat, pagar grans indemnitzacions als països vencedors, cedir la totalitat de les seves colònies i tornar Alsàcia-Lorena a França. No obstant això, el tractat no va tenir èxit: Alemanya va manifestar que havia signat l'armistici amb falsos pretextos, creient que la pau era una "pau sense vencedors". El ressentiment d'Alemanya cap al tractat i els seus autors es considera una de les causes de la Segona Guerra Mundial, ocorreguda dues dècades més tard.