martes, 23 de octubre de 2018

Halloween VS Castanyada


Imagen relacionada

CASTANYADA:Amb el pas dels anys, es va anar incorporant a la festivitat el toc de campanes en honor als morts. Els campaners de nombrosos municipis catalans feien repicar fins la matinada, motiu pel qual se'ls hi portava algunes de les viandes típiques d'aquella època de l'any; castanyes i moniatos. Aquests aplec improvisats van anar arrelant a Catalunya fins al punt que la menja de castanyes es va establir com una tradició que va adquirir un nom, la castanyada, i un símbol, la castanyera.
La festa consisteix a realitzar una foguera i, un cop hi ha brases, s'hi col·loca a sobre un cilindre metàl·lic amb forats a la base, anomenat tambor o, en algunes zones, tixolo. Sobre aquest recipient, o un altre per l'estil, s'estenen les castanyes a les quals prèviament se'ls ha realitzat un tall en un extrem perquè no saltin o explotin. Un cop rostides es pelen i es mengen.
⇨Es celebra a Espanya.

Resultado de imagen de fotografias de halloween
HALLOWEEN: Festivitat molt estesa a Amèrica del Nord i que ha creuat l'Atlàntic per influència del màrqueting i dels films amb segell de Hollywood. Tot i el que es podria pensar, l'origen d'aquesta celebració beu de les mateixes fonts que la de Tot Sants. El mateix nom ja dóna una pista; Halloween és l'abreviació dels mots anglesos antics All Hallows Eve (vigília de tot els sants).

L'origen d'aquesta festa es troba també en la cultura celta i en la creença que durant els dies d'impàs entre l'època de llum i de l'obscuritat els morts podien entrar en contacte amb els vius. Els esperits dels difunts tornaven a la terra per demanar aliments, i si els humans no accedien a les seves peticions, els feien víctimes de malediccions: "O em dones alguna cosa o et faig una mala passada", que és la traducció del popular "trick or treat" (truc o tracte).
El seu origen era religiós però el costum anglosaxona de celebrar la nit dels fantasmes, les bruixes i el terror li han donat una nova dimensió que en els últims anys s'ha estès per Europa i Espanya no s'ha lliurat. No han estat poques les crítiques al respecte ja que a Espanya no fa tants anys que és celebrava el dia de Tots Sants com un dia trist, de recolliment, per honrar la memòria dels avantpassats morts i el fet d'adoptar una festa tan americana la vigília xoca cultural i religiosament amb la tradició espanyola.
Es celebra a Canadà, Estats Units, Irlanda i el Regne Unit.
La meva festa preferida es la Castanyada per que em sembla una festa tradicional molt bonica que celebrem amb tota la família i menjem castanyes i moniatos molt bons. 

VACANCES DE SETMANA SANTA

Aquesta setmana santa he anat de càmping amb la meva família i els meus amics. El càmping estava al English Summer de Prades. Feia molt ...